Nee, seks is niet het belangrijkste binnen een relatie. Seks is wel een serieuze graadmeter om te beoordelen of het wel of niet goed gaat met jullie relatie.
Seks en intimiteit in brede zin (knuffelen, elkaar aanraken, pure aandacht) verdwijnen vaak als eerste als de relatie minder wordt. In het begin van de relatie kan het niet op, jullie zijn smoorverliefd en de vonken spatten ervan af, ook in de slaapkamer. Als de verliefdheid minder wordt neemt ook de intimiteit wat af. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat het minder goed gaat met de relatie.
Het is niet sociaal-wenselijk om te zeggen, maar het krijgen van een kind legt vaak een grote druk op de relatie van kersverse ouders. Van alleen maar aandacht hebben voor elkaar naar een nieuwe situatie waarin er een kind is die ontzettend veel aandacht vraagt. Uiteraard natuurlijk volkomen terecht.
De eerste vier jaren van een kind zijn echte tropenjaren voor ouders. Zijn er meer kinderen, reken maar uit, dan ben je zo vier tot acht jaar verder voordat er weer een beetje tijd en lucht komt voor de ouders. Daarbij krijg jij ook nog een andere rol in het leven, die van mama of papa.
Vandaag de dag kiezen de meeste ouders toch nog voor de klassieke rolverdeling. De man die meer blijft werken dan de vrouw en de vrouw die het grootste deel van de zorg op zich neemt. Ook dit hoeft nog steeds niet te betekenen dat de relatie onder druk komt. Mits ouders zich heel bewust zijn van de patronen die daarbij ontstaan en de bijbehorende valkuilen.
En dat is nu net het probleem. Je hebt niet in de gaten dat bijvoorbeeld ongelijkwaardigheid in de relatie sluipt of dat de veilige hechting aan elkaar minder wordt. Logisch ook, want als ouders heb je het ontzettend druk met het reilen en zeilen van het gezin, sociale contacten onderhouden, werk, hobby’s en familie.